Зарибяване на река Златна Панега

28.05.2015

Доброволци от Мухарски клуб „Стари видри”, със съдействието на циментов завод „Златна Панега Цимент” АД, зарибиха река Златна Панега с балканска пъстърва на 28 май 2015 г.

Над 10 000 малки балкански пъстърви бяха закупени от Пъстървово стопанство „Тошков Чарк”, гр. Батак и транспортирани в найлонови чували с кислород до река Златна Панега. След темпериране (поставяне на чувалите в неподвижна вода за постигане на плавна промяна на температурата), разселването на рибките се извърши в следобедните часове на деня от два екипа. Зарибителният материал притежава Декларация за произход на продукти от аквакултури. Балканската пъстърва (Salmo trutta fario) е най-ценният и най-бързо изчезващ вид в реките на България.

Федерацията на Мухарите в България и Мухарски клуб „Стари видри” изразиха своята благодарност за спонсорството, осигурено от „Златна Панега цимент” АД. „Нека подобни събития послужат за пример и се надяваме, че това няма да ни е последното зарибяване за годината. За мен беше чест да съм част от подобна акция”, сподели Станислав Мънков, участник в акцията по зарибяване.

« Обратно

ТИТАН по света