Туристи почистиха поляна край село Ъглен

18.08.2015

Четири чувала боклуци напълниха двама туристи от плажа на река Вит. Лилия Костова и Кристиян Гейзелман се озоваха в хостел „Остава.ме” в ловешкото село Ъглен по покана на служител на „Златна Панега Цимент” АД.

За двамата това е първо посещение в този край на България (Лилия е от Благоевград, а Кристиян е роден близо до Дунав в Германия) и красотата на река Вит с карстовите й скали и естествените вирове силно ги впечатлява.

„Възможността за плаж толкова близо до селото е чудесна, но разпръснатите по поляната боклуци бяха изключително грозни и разваляха цялото впечатление от това хубаво българско кътче”, каза Лилия. „Вечерта се къпахме на по-отдалечено място по реката, но решихме, че на следващия ден можем да направим нещо хубаво за всички и просто да разчистим това разкошно място.”

И така, на следващия ден, въпреки жегата двамата въоръжени с чували от местния магазин отиват на място и за час и половина събират четири чувала отпадъци: предимно опаковки от цигари, чипс и сладки, пластмасови бутилки, найлонови торбички, пластмасови чаши и чинийки.

„Видяха ни възрастни местни хора, които също плажуваха и ни благодариха”, разказва Кристиян. “Но след това се появиха и няколко коли с младежи, от които не останахме с впечатление, че наистина биха оценили направеното. Един от тях си беше опънал одеялото за пикник точно до мястото с четирите чувала боклуци.”

Според двамата все пак би имало ефект, ако на място бъдат поставени кошчета за отпадъци и табелки как да бъдат ползвани, както по река Златна Панега. Те подкрепят напълно политиката за Корпоративно социална отговорност на „Златна Панега Цимент” АД и смятат, че работата с местните жители за повишаване на екологичната им култура е много важна.

„За съжаление опазването на природата в България много изостава от световните и европейски стандарти”, споделя Лилия. Имаме много да наваксваме и в училище, и в управлението на общините. Затова всяка малка стъпка в правилната посока е вече ценна. В село Ъглен ние направихме една такава мъничка стъпка и ще се радваме, ако повече хора последват този простичък пример с почистването или правят дори още по-основното: просто да не оставят боклук след себе си.”

« Обратно

ТИТАН по света