Служители на ТИТАН зарибиха река Златна Панега със 7 500 малки пъстърви заедно с любители-рибари и ученици от с. Орешене

06.06.2024

В края на месец май служители на ТИТАН заедно с местни любители-рибари и ученици от с. Орешене зарибиха река Златна Панега със 7 500 малки пъстърви. Инициативата се провежда дългогодишно и цели да подпомогне естествената популация на балканската пъстърва (Salmo trutta fario), най-ценния и бързо изчезващ вид в българските реки, както и устойчивото развитие на селищата по поречието на реката чрез привличане на туристи и любители на атрактивния риболов.

В събитието активно се включиха Екатерина Шилегарска, Иванина Чулкова, Албена Попхристова и Ирена Петрова от отдел „Опазване на околната среда“, както и Георги Георгиев от „Електроотдел“ на ТИТАН Златна Панега. Към тях се присъединиха десет ученици от Основно училище „Васил Левски”, с. Орешене, заедно с тяхна учителка и четири любители – рибари, с които компанията работи от повече от десет години.

Зарибяването започна от град Луковит и продължи по реката в посока селата Румянцево, Петревене и Златна Панега. Рибките бяха темперирани и внимателно въведени в новата среда от всички участници. На пускането на рибките в реката присъстваха и представители на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури и Регионални инспекции по околната среда и водите, които подкрепят проекта.

„Щастливи сме, че след кратко прекъсване, успяхме да подновим тази ключова инициатива. Тя има дългосрочен ефект и се радваме, че успяхме да привлечем местната общност към нея, благодарение на дългогодишния ни опит и резултатите от реализираните вече инициативи“ – каза Екатерина Шилигарска, мениджър "Устойчиво развитие и опазване на околната среда" в ТИТАН Златна Панега.

Опазването на околната среда и биоразнообразието е една от стратегическите теми на ТИТАН Златна Панега. Компанията разработва задълбочена програма за изграждане на устойчиви местни общности и има изградени дългогодишни партньорства с образователните институции в региона. Всяка година тя включва млади хора в разнообразните си инициативи и допринася за развитие на тяхното екосъзнание.

« Обратно

ТИТАН по света