„Златна Панега Цимент” АД в подкрепа на бедстващите в наводнена Мизия

12.08.2014

Екип на „Златна Панега Цимент” АД посети гр. Мизия на 12 август 2014 г. и предостави дарение за справяне с последствията от наводнението. Помощите ще бъдат разпределени от общинската администрация и включват дренажни помпи, маркучи, газови печки, предпазни ботуши и лопати.

Излизането на р. Скът от коритото ѝ на 1 август доведе до две човешки жертви, хиляди удавени животни, над 500 наводнени постройки и около 150 срутени къщи.

Остра миризма се носи из целия град. Сградите са покрити с кал и мухъл, а дворовете са в тиня и има купища боклуци, които са били влачени от приливната вълна. Хората са изнесли пред къщите си съсипани от водата хладилници, столове, части от мебели. Децата са на улицата под парещото августовско слънце пред наводнени си къщи. „Къде да отидат?” - коментират местните.

От няколко дни улиците на града се мият с вода, а през идните дни ще започне дезинфекцирането им. Отводняването на квартала, разположен в най-ниските части на града, продължава с помпи на „Пожарна безопасност и защита на населението”. Из града се забелязват пожарни коли, доброволци на Български Червен кръст, служители на военните, а в общината се работи усилено.

„Първоначално измъквахме хората с фадрома на общината, след това, включително и през нощта, с лодки. Хората не искаха да напускат къщите си. Събота срещу неделя (2-3 август) евакуацията продължи с военен хеликоптер”, каза Малинка Мариновска, секретар на общината. „Български Червен кръст и военните помагат много, като всеки е обучен и знае какво да прави. Включиха се и физически лица като доброволци. Частните фирми също помагат с дарения и помощи”, допълни тя.

В наводнените квартали ток няма. Хората не гледат телевизия. Казват, че са чули за репортажи за скъсани стени на два язовира в област Враца, причинили потопа и 3-метровата вълна в града им.

„И двете ми къщи са наводнени. Шест дни мощни помпи теглиха водата и все още има. С ремонтите, които бяха извършени наскоро и поставянето на изолация, щетите са най-малко за 100 000 лв.”, сподели Маряна Калмушка, ръководител звено БКС и домакин на общината.

Земеделската продукция е съсипана. Приливната вълна е достигнала асмите и гроздето в залетите дворове. Хората биват предупреждавани да не консумират консервираната храна от мазетата си.

« Обратно

ТИТАН по света