Състоя се третата международна конференция за защитените карстови територии

26.09.2015

Международната научно-практическа конференция Защитени карстови територии – образование и обучение“ се проведе от 23 до 26 септември 2015 г. в София.

Тя се организира от Експерименталната лаборатория по карстология на Националния институт по геофизика, геодезия и география – БАН. Участие взеха представители на научни и образователни институти от седем държави, студенти, специализанти и ученици, бизнес и неправителствени организации, представители на библиотечното дело и пещерняци.

На специална тържествена церемония в рамките на програмата на конференцията бяха обявени лауреатите от третото издание на Международния конкурс „Карст под защита – дар за поколенията“.

Директорът на завод в „Златна Панега Цимент“ АД Милен Станоев награди победителите в конкурса. Статуетките са изработени от известния скулптор Петко Арнаудов и от младия автор Йото Диков от с. Златна Панега. Те са уникати, изработени от метал и скални късове (фосили и карстови образувания) от кариера „Златна Панега“.

Кръглата маса за обсъждане на нови международни инициативи, като Олимпиада за карста, Международна година на карста и пещерите, и развитието на иновативни образователни практики, постигнаха целите на конференцията за обмена на идеи и опит. Всички участници в конференцията изтъкнаха в своите доклади и изказвания, че опазването на карста играе много важна роля за устойчивото развитие на регионите с карстови територии. Организаторът на конференцията Петър Стефанов посочи, че основният проблем в тази насока е в непознаването на карстовата специфика, поради което образованието и обучението за карста трябва да са приоритетни, особено в страни като България с широко разпространение на карста.

Първата научно-практическа конференция в България за защитените карстови територии (състояние, проблеми, перспективи) е проведена през 2005 г., а втората (мониторинг и управление) –през 2012 г.

« Обратно

ТИТАН по света