Новини и събития

Прочетете за постиженията и бъдещите ни планове в сферата на екологията и корпоративната социална отговорност. Информирайте се за последните новини и събития, свързани с нас:

Портал клиенти

За по-достъпна и полезна комуникация с клиентите ни.

Титан по света

Научете повече за облика и дейността на Група ТИТАН по света.

  • Размер на шрифт:

ИСТОРИЯТА НА „ЗЛАТНА ПАНЕГА ЦИМЕНТ”

За първи път в България е произведен цимент на територията на село Златна Панега през 1907г. До реката една италианска компания изгражда малка циментова фабрика, която съществува до 1923г. Циментът бил с добро качество и бил използван за строителството на софийските Хали, Пристанище Варна, Катедрален храм „Александър Невски” и много други.

Между 1923 и 1947г. компанията произвежда хидравлична вар. След национализацията тя разширява дейността си и започва производството на цимент марки 150 и 200. През 1966г. фабриката е закрита и на днешната територия на завода „Златна Панега цимент” се откриват 5 нови циментови линии. През 1998 след приватизацията заводът е купен от „Хайделберг цимент”, а през 2004г. е продаден на Титан.

Титан модернизира завода, като за момента инвестициите надвишават86 млн. евро, с цел подобряване оперативната ефективност и намаляване вредния ефект върху околната среда. Подобренията включват: замяна на една стара пещ с нова, подобряване на една от функциониращите пещи, инсталиране на нови хибридни филтри за двете пещи, на нова вертикална мелница, и нова опаковъчна и палетизираща машина, нов силоз за клинкер, изграждане на водопречиствателна станция, подмяна на старата водопроводна инсталация и замяна на всички стари филтри с нови.

ИСТОРИЯ НА ГРУПА ТИТАН

През 1902г. семейство Канелопулос създава в Елефсина, Гърция, първия циментов завод в Югоизточна Европа, а от 1911г. той става известен под името „Титан цимент” АД. През 1912г. се регистрира на стоковата борса. Компанията „Титан цимент” АД, централа на Група „Титан цимент”, разширява дейността си и извън Гърция от 1962г. до днес, като придобива вече съществуващи или открива нови циментови и бетонови производителни мощности, кариери и терминали за дистрибуция на цимент по целия свят – Гърция, Египет, САЩ, Италия, Франция, Обединеното кралство, България, Македония, Сърбия, Албания, Турция. Днес Група „Титан цимент” е водещият производител на цимент в Гърция.

Корпоративна отговорност

В своята вече едновековна история Титан е стигнал до заключението, че бизнесът се нуждае от обществото толкова, колкото и обществото се нуждае от бизнеса. Получаването и поддържането на разрешение да функционираме в местните общества, които поддържат нашето производство, и които на свой ред са повлияни от него, изисква будно съзнание и непрестанни усилия.

Биологично разнообразие

Основните материали за производството на цимент са варовик, мергел, гипс и др. За да добива необходимите материали „Златна Панега цимент”, има концесия за две кариери „Златна Панега” и „Коритна”...

Горе